Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pyszne sery.
#1
Sery, to bardzo ważna rzecz w życiu każdego człowieka. Wiem, słyszałem, że nie każdy może krowi ser, ale dzisiaj jadłem przepyszny kozi serek pleśniowy Le Pico i był świetny, zwłaszcza jeśli jemy go na ciepłej, chrupiącej bułeczce.
To bardzo ważne, żeby bułeczka była ciepła, a nawet mocno ciepła, bo wtedy ser robi się na niej taki słaby, omdlewający i lekko wilgotny, jak św. Faustyna, kiedy Jezus powiedział jej przy trzecim widzeniu, że ma pozdrowienia od Tatusia.
Każdy ser jest przepyszny, jeśli jest lekko ciepły, albo trochę bardziej ciepły, bo wydobywają się z niego niezwykłe aromaty, których w zimnych serach nie można tak łatwo wyczuć.

Ja z czystym sumieniem polecam każdemu:
- camembert le Rustique
- naszą bawarską cambozollę
- ser z zieloną pleśnią Alpenmark, czy Alpengold (nie pamiętam), ale każdy kremowy serek z zieloną, czy niebieską pleśnią jest super (tylko kremowy, tłusty, a nie kruszący się!)
- Langres Germain AOP 
Wszystkie sery są pyszne, ale te o których napisałem nie rozczarują nikogo, kto lubi sery o zdecydowanym smaku i zapachu.
Jeśli znacie inne wyraziste sery, to uprzejmie proszę o podpowiedzi.
Gorące bułeczki do sera robi się tak, że zimną bułkę wkłada się do nagrzanego piekarnika na kilka minut i już jest. Smile
Odpowiedz
#2
Witam! Smile
Ostatnio odkryłem nowy, przepyszny camembert Saint Benoir. Możecie brać w ciemno! Ser wyrazisty w smaku i aromacie. Bierze się w rękę i już ma się ochotę go ugryźć. Polecam na bułeczkę z masełkiem położyć grubo tego camemberta. Nie żałujcie sobie, sery są zdrowe! A jak już rozłożycie tego camemberta, to przykryjcie go plasterkiem zwykłego, żółtego sera Gouda. Tego żółtego nie trzymajcie w lodówce, bo robi się taki sztywny i traci smak i aromat. Żółty serek powinien leżeć w pokojowej temperaturze, tak że kiedy otworzycie paczkę, to plasterki będą ciemne, omdlewające, lekko spocone tłuszczykiem, jakby mówiły: No bierz mnie i jedz!
Wystarczy jednym plasterkiem przykryć camembert, do tego szklanka zimnego mleka. - Cudo! (I bez mięsa!).
Poza tym ten camembert Saint Benoir z pewnością będzie świetny do sosów serowych przez swoją wyrazistość. - Polecam!
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Pokaż profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail Znajdź wszystkie posty Znajdź wszystkie wątki Opcje moderatora Opcje administratora