Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po hiszpansku
#1
Przepis ten dostalem od mojego kolegi z pracy. Hiszpana.
Przepis jest bezmiesny wiec pewnie Miecznikowi nie bedzie smakowal ale tym ktorzy chetnie jedza bezmiesne potrawy pewnie tak.

A wiec tak... Skladniki:
- szpinak (swiezy albo mrozony)
- cieciezyca (Kiechererbsen)
-czosnek
-galka muszkatolowa
-sol, pieprz

Czosnek (kilka zabkow) tniemy na cienkie paseczki i wrzucamy do patelni. Podsmazamy lekko na oliwie.
Dodajemy do tego szpinak.
Cieciezyca jest w puszce. Odlewamy polowe wody z tej puszki a reszte wrzucamy do szpinaku z czosnkiem.
Doprawiamy galka muszkatolowa (Muscat), sola i pieprzem.

Podsmazamy na wolnym ogniu az woda z cieciezycy troche odparuje.
Mozna jesc z pieczywem (buleczka z maslem) lub pur czyli bez niczego.
Nie zalowac pieprzu ani galki muszkatolowej.
Odpowiedz
#2
Czyli szpinak z ciecierzycą?
Musiałem zajrzeć w google, żeby zobaczyć co to ciecierzyca.
Ja kiedyś tu na wsi jadłem do obiadu sałatkę z pokrzywy i nic mi się nie stało, była smaczna.
A Ty też zdaje się lubisz boczuś, żeberka i tego typu niezdowości?
Ja tam nic nie mam przeciwko zieleninie. Teraz na starość to nawet smakują mi czasem takie proste potrawy, jak ziemniaki z mizerią, czy jakąś sałatką, byle ziemniaki były smaczne. Nie samym mięsem człowiek żyje. - A sery jakie pyszne, choć też bezmięsne!
Szpinak czasem robię, tylko z jajami, śmietaną. Agafia bardzo lubi.
Jeśli trafię w sklepie tę ciecierzycę (co za nazwa?!), to też spróbuję i napiszę jak smakowało. Wink
Dobrze gdybyś podał jakąś ilości szpinaku na ilość tej ciecierzycy.
Odpowiedz
#3
Mieczniku, ciecierzyca (Kicherebsen) to wloski groch, z niej wlasnie przyrzadza sie popularny Humus.
Odpowiedz
#4
Humus, to ja mam w lesie na ziemi. Innego nie znam. Ciecierzycy też nie znam, ale nazwa jakaś taka kłótliwa. Jakby od zacietrzewienia pochodziła. Nie znam włoskiego grochu, ale włoski makaron lubię. Smile
Odpowiedz
#5
No masz racje, powinno byc przez dwa N:
Hummus ist eine orientalische Spezialität, die aus pürierten Kichererbsen oder Ackerbohnen, Sesammus, Olivenöl, Zitronensaft, Salz und Gewürzen wie Knoblauch und Kreuzkümmel hergestellt .
Odpowiedz
#6
Hummusu też nie znam. Widocznie mało orientalny jestem i na ich specjałach się nie znam.
Kircherbsen też nie znam. Ja prosty człowiek, mięsożerny.
Ale nie tylko. Od lat serożerny i babeczkożerny także. Smile
Odpowiedz
#7
Jeśli chodzi o hiszpańską kuchnię, to słyszałem z dobrze poinformowanych źródeł, że ich przysmakiem są bycze dzwoneczki. - No fuj! Jeśli do tego te ich muszle dodamy, to może nawet Wituś by się pohaftował.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Pokaż profil Wyślij prywatną wiadomość Wyślij e-mail Znajdź wszystkie posty Znajdź wszystkie wątki Opcje moderatora Opcje administratora